首頁  > Blog
《教練,謝謝你!》 - 香港男女子少年排球代表隊 
發佈日期 2022年04月25日
Print Friendly and PDF

關於林文杰劉穎霖林賀徨李瑋霖

關於《教練,謝謝你!》

踏上排球路總會遇到高低起伏,途中除了自己的努力、隊友的互相扶持外,教練的一字一句,甚或一個舉動,都能推動大家不斷進步,成就今天的你。

《教練,謝謝你!》系列由各香港青少年排球及沙灘排球代表隊球員親自撰寫,旨在表達對啟蒙教練的謝意,分享球員背後,啟蒙教練對他們的影響。同時亦藉此機會表揚這班為本地球壇默默付出,努力培育下一代的教練獻上崇高敬意!

《教練,謝謝你!》逢星期一於香港排球代表隊 Facebook專頁及Instagram刊登,記得follow我地喇!

返回頂部

 

林文杰

梁美殷教練,謝謝你!

佢係我嘅小學教練,仲記得小學二年級第一次接觸排球呢項運動,我仲係一個咩都唔識嘅無名小子,每日只會出去同朋友出街玩,唔會自動自覺坐定定喺度溫書準備考試。但係自從我接觸左排球之後,我成日會為左可以去練排球,逼自己係練波之前做好功課。你教識我咩嘢係堅持,你講過做人需要「永不放棄」嘅精神。仲記得小五嗰年,我發揮失常,無緣全港排球決賽,被你係咁鬧,所以自從嗰陣時起,我偷偷向你保證我一定會係下一年攞返嗰冠軍返來,因為我唔想我地被人地睇死;我要證明俾佢哋知,我地一定可以做到,只要永不放棄的精神,便可以取到成功。沒有昔日嘅你,就沒有今天嘅我。謝謝你!

- 香港男子少年排球代表隊球員 林文杰

圖: 香港男子少年排球代表隊球員林文杰(右)及梁美殷教練(左)。

返回頂部

 

劉穎霖

張秋玲教練,謝謝你!

還記得中一初次見面,當時的我對打排球可說是一竅不通,在你悉心的教導下,我才得以逐漸進步。由發球、下手的姿勢、攻擊的步法到比賽中和隊友的配合,你不厭其煩地一遍遍指導,細心地糾正我。除了球技,你還教會了我團隊的意義和應有的練習態度。在我氣餒的時候,你教我要堅持、不能放棄;在我迷惘的時候,你教我要相信自己;在我感到失望的時候,你會安慰和鼓勵我。你的話語不知不覺地影響著我,使我變得堅強堅毅,更令我徹底愛上排球這項運動。謝謝你總是拋開手上忙碌的事,抽出時間,先解決我的疑難需要。謝謝你和我分享的經驗,教我的道理,令我獲益良多。謝謝你對我的栽培,我會將你的教誨銘記於心,成為一個更優秀的運動員。謝謝你,沒有你就不會有現在的我。

- 香港女子少年排球隊球員 劉穎霖

圖: 香港女子少年排球代表隊球員劉穎霖(右一)及張秋玲教練(左二)。

返回頂部

 

林賀徨

陳皓宜教練,謝謝你!

好幸運有你作為我排球路上嘅啟蒙教練,由我初初開始接觸排球,你落手落腳去教,由下手到上手,再去到每一個殺波動作,讓我明白基本功嘅重要性,為我日後嘅排球路上奠定基礎。我嘅成就未算大,但你絕對係一個對我影響深遠嘅人,我哋相處時間只有短短兩年,呢段期間你不斷推動我前進,我哋一齊成長一齊進步,你教識我一隊人要齊上齊落,記得你講過:「排球係一個團隊運動,少一個人都唔得」,多謝你一路支持我去嘗試任何挑戰,唔好遇到困難就退縮,不斷給予我意見,讓我在排球路上,茁壯成長。

- 香港男子少年排球代表隊球員 林賀徨

圖: 香港男子少年排球代表隊球員林賀徨(左)及陳皓宜教練(右)。

返回頂部

 

李瑋霖

謝兆基教練,謝謝你!

謝sir係我小學四年排球生涯嘅教練。 佢成日同我地講「只要個波一日唔落地,場比賽一日都未完。」呢一句真係令我一直記喺心裡面,都係因為呢句說話令我打排球堅持到宜家。 我同教練最難忘嘅一場比賽,可能就係我地反勝嘅一場比賽,亦係我最後一次嘅小學學界比賽。 前一年我地輸咗畀一直以嚟嘅對手,今年都係對返佢地。 而今次嘅比賽,往日睇落輕鬆嘅教練,都喺佢臉上睇到一絲緊張。 雖然我地先輸一局,但不論場內嘅隊友,定係教練都唔放棄,最後我地追返分數之後反勝。 可能係大家眼中係好普通平凡既比賽,但呢場比賽應該係我堅持落去嘅開始吧。 謝sir,多謝你! 如果冇你一開始嘅教導,就冇宜家一路堅持打排球嘅我!

- 香港女子少年排球隊球員 李瑋霖

圖: 香港女子少年排球代表隊球員李瑋霖(右)及謝兆基教練(左)。

返回頂部

 

 

Print Friendly and PDF
Copyright © 2022 Volleyball Association of Hong Kong, China Limited. 版權所有 不得轉載
Copyright © 2022 Volleyball Association of Hong Kong, China Limited. 版權所有 不得轉載